Mi alapján dönts arról, hogy emelt szintet válassz-e történelem érettségin?

Monday, June 19, 2023

Mesterkurzus Blog/Mi alapján dönts arról, hogy emelt szintet válassz-e történelem érettségin?

Az elsődleges szempont: szükséges-e a kívánt szakra?

Elsőként nyilvánvalóan a vágyott szak és egyetem által meghatározott felvételi követelményeket kell végig böngészned. Ha ott kötelező előfeltételként van megjelölve a történelem emelt szintű érettségi, akkor nem is kell tovább gondolkodnod. Hasonló, de épp fordított a helyzet akkor is, ha nem fogadják el többlet pontot adó vizsgatárgyként a történelmet. Ha nem az említett két verzió áll fönn, akkor lehet igazi dilemmánk, hogy menjünk-e töri emeltre vagy sem?

Szigorú haszonelvű döntés

Ha nincs előírva kötelező emelt szintű vizsga, ebben az esetben érdemes az adott szak előző 5 évi ponthatárait megnézni és egy gyors számolást végezni, hogy a reálisan várható pontjaiddal ahhoz képest hogyan fogsz állni. Ha úgy tűnik, hogy szükség lehet további 50 többletpontra (pl. a nyelvvizsgáért megszerzetten felül) akkor nem kérdés, hogy bele kell vágni egy emelt szintű érettségibe. Innentől már csak az a kérdés, hogy melyik tárgy legyen?

Miért történelemből tegyünk emelt szintű érettségit?

A legnépszerűbb szakokra (gazdaságtudományi, jogi, közszolgálati, stb.) általában magas a ponthatár – tehát elkél az emelt szintért bezsebelhető többletpont, illetve gyakorta magyar vagy matematika mellől lehet a történelmet választani. A sokéves tapasztalatok szerint e két tárgyból a történelemnél nehezebb az emelt érettségi, vagy legalábbis az ide igyekvő diákoknak a töri sokkal jobban szokott menni, mint mondjuk a matek. Ebből a szempontból tehát egyértelmű lehet a töri emelt választása – esetleg a nyelvek merülhetnek még föl alternatívaként, ám itt alapvető szabály, hogy ugyanabból a nyelvből tett nyelvvizsga és emelt szintű érettségi többletpontjai közül csak az egyiket veszik figyelembe. Sokan tehát a megfelelő nyelvvizsgájukkal megszerzik a többletpontokat és emellett teszik le a történelem emelt szintű érettségit a további többletpontokért.

Lássuk mi vár ránk a középszinthez képest

Nyilván közhely, de a történelem emelt szint jóval nehezebb, mint a közép. Persze ez nincs másként a legtöbb tárgy esetében – érdemes az orvosi egyetemre készülő, napestig bioszt és kémiát tanuló kollégákkal is konzultálni, ha épp úgy érezzük, hogy már nehezen bírjuk a törit.

Rátérve a követelményekre és feladatlapokra: a középszinten számonkérhető 62 téma mellé további 52 téma társul emelt szinten, emellett pedig jelentős, külön emelt szintre előírt lexikai követelményből (évszámok, személyek, fogalmak, helyek) is fel kell készülni. Ezek összegyűjtése nem egyszereű feladat, mert több jogszabályból kell kimazsolázni őket – ebben segítségünkre lehet például a Rubicon Mesterkurzus online érettségi felkészítő, ahol kicsontozva csak az érettségi követelmény szerepel a tananyagban.

Az írásbeli feladatlap struktúrája nagyjából hasonló a középszinthez, itt is 12 tesztfeladatot kell előbb megoldani, majd következnek az esszék. Azonban némi nehezítés itt is van: emelt szinten a karikázgatós, rövid válaszok általában csak 0,5 pontot érnek, így jóval több kérdésre kell választ adnunk, mint közép szinten (a teszt összpontszáma ugyanúgy 50 pont), nomeg van néhány extra feladattípus (pl. ábrakiegészítés, karikatúra-elemzés, stb.), amelyek középszinten nem fordulhatnak elő. De ne feledjük, az emelt szintű írásbelire egy órával hosszabb idő, azaz négy óra áll rendelkezésre, ami rendszerint elegendő is szokott lenni a vizsgázóknak.

A történelem emelt szintű érettségi „királykategóriája” a feladatlap végén található komplex esszé, melynek két típusa (korokon átívelő és összehasonlító) közül lehet választani. Nem kell azonban ettől sem megrettenni, kellő felkészültséggel hamar kiderül, hogy ez sem megoldhatatlan! Ha netán mégis így érezzük, akkor pedig a szükséges rutin és magabiztosság megszerzésében nagyban segíthet a Rubicon Mesterkurzus.

Én a magam részéről mindenkit bátorítok a töri emeltre, miután meghozta már a „szigorú haszonelvű döntést”. Az igazán jó, 70 % fölötti vizsgához persze sok elszántságra, kitartásra és tervszerű felkészülésre van szükség, de ha ez megvan, akkor nem lehet kérdés a siker!

customer1 png

Dr. Nánay Mihály

A Rubicon Mesterkurzus Oktatója

Az Óbudai Árpád Gimnázium történelem vezetőtanára, aki éveken keresztül az Oktatási Hivatal tételkészítő bizottságának elnökeként vett részt a jelenleg hatályos érettségi követelmény kialakításában.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias,numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt,recusandae.

Készülj velünk Te is!

Csatlakozz több száz diáktársadhoz, akik idén a Rubicon Mesterkurzussal tanulnak a történelemérettségire!

Rubicon Mesterkurzus

Bejelentkezés tagoknak

Jelentkezés a Mesterkurzusra

Érettségi tippek blog

Vélemények

Kapcsolat


Minden jog fenntartva © Rubicon-Ház Kft. | 1161 Budapest, Sándor utca 60.