Mit kell tudni a történelemérettségin?

Wednesday, November 29, 2023

Mesterkurzus Blog/Mit kell tudni a történelemérettségin?

Az előző blogbejegyzésben azt jártuk körül, hogy mi alapján érdemes az emelt és középszintű érettségi között dönteni, most pedig megnézzük, hogy mit is kell tudnunk ahhoz, hogy tökéletesen fel tudjunk készülni a történelemérettségire.

A kútfő

Az érettségi vizsga követelményeit egy igen pontos jogszabály írja elő, mind a középszintre, mind pedig az emelt szintre vonatkozóan. Ezt a dokumentumot, azaz az érettségi vizsgakövetelményt az Oktatási Hivatal honlapjáról lehet letölteni – itt azonban figyelni kell rá, hogy a megfelelő, éppen hatályos követelményt nyissuk meg, ugyanis 2017-ben és 2024-ben is történtek/történnek változások. A dokumentumot megnyitva láthatjuk, hogy két kategóriába vannak sorolva a követelmények: egyfelől kompetenciák (készségek, képességek), másfelől témakörök (tartalom).

Kompetenciák

A legtöbb érettségizőnek különösebb dolga nincsen a követelményekben található kompetencia táblázatokkal. Ha a felkészülés megfelelő módon történt, az elvárt kompetenciák (pl. információk gyűjtése különböző forrásokból; események, jelenségek elhelyezése térben és időben stb.) természetesen kialakulnak, de mégis könnyen előfordulhat, hogy egyes feladattípusok (az azokhoz szükséges kompetenciákkal) kevésbé mennek a vizsgázónak. Ebben az esetben a legfontosabb, hogy minél többet gyakoroljunk teszt és esszé feladatokat, hogy akár ábra-, térkép- vagy adatsorelemzési, akár szövegértési kompetenciákra van szükség, magabiztosan tudjunk nekifutni a vizsgának. Aki az emelt szintű érettségire készül, annak néhány bonyolultabb kompetenciával is „föl kell vérteznie magát”, úgy mint például „jelkulcs készítése térképvázlathoz”, vagy ábrakiegészítés, de kellő gyakorlással ez is biztosítható.

Témakörök

Az érettségi követelmények tartalmi részét a témakörök felsorolása adja. Ha végiggörgetünk a dokumentumon, láthatjuk, hogy hét modulba (külön-külön táblázatokba) vannak rendezve a témakörök. Emelt és középszinten összesen több mint száz téma van felsorolva a követelményekben, tehát a felkészülést nem lehet félvállról venni. A témák esetenként illeszkednek az iskolában használatos tankönyvi leckékhez, de sokszor más rendező elv szerint vannak kijelölve, így alapvetően célszerű mindet önállóan kidolgozni, áttekinteni, illetve összeszedni a hozzá szükséges különböző információkat.

Lexika

A témakörök mellett a vizsgakövetelményben megtaláljuk az emelt szintű történelem érettségin elvárt lexikai adatokat (fogalmak, személyek, évszámok, topográfiai helyek). Ezek mellett azonban ismernünk kell a középszintű követelményt is, melyet a jogszabály szerint egy másik oktatási dokumentumban, a kerettantervben felsorolt lexikai elemek képeznek. Itt is nagyon figyelni kell rá, hogy a megfelelő, hatályos kerettantervet használjuk, mert a korábbiakban más követelmények szerepeltek. Mindezeket összegezve az emelt szintű érettségin ezres nagyságrendű lexikai elemet kell ismernie a vizsgázóknak, ami tagadhatatlanul az egyik legnagyobb feladat a felkészülés során. Minden érettségizőnek azt javasoljuk, hogy ezeket a lexikai elemeket tételesen nézzék át és tanulják meg, hiszen ezek képezik a tananyag „csontvázát”. Ezekre az ismeretekre rendszerint közvetlenül is rákérdeznek a feladatokban.

A témakörök kidolgozása és a lexika összeállítása, de még a kompetenciákat elmélyítő gyakorlófeladatok összegyűjtése is rendkívül időigényes lehet, ráadásul a vizsgakövetelmények és kerettantervek útvesztőjében bizonytalanabbul tájékozódó érettségizőnek nem is könnyű átlátni az egész struktúrát. A Rubicon Mesterkurzus Online Érettségi Felkészítő mindezt egyben, készen kínálja, így a felkészülés során elég csak arra koncentrálni, hogy az összegyűjtött, kidolgozott témaköröket, lexikát megtanulja a vizsgázó, valamint megoldja a válogatott tudáspróba feladatokat. Mindezzel pedig rengeteg időt, valamint a jogszabályok tanulmányozására és értelmezésére, illetve a témakörök és lexika kidolgozására fordított energiát is meg lehet spórolni.

customer1 png

Dr. Nánay Mihály

A Rubicon Mesterkurzus Oktatója

Az Óbudai Árpád Gimnázium történelem vezetőtanára, aki éveken keresztül az Oktatási Hivatal tételkészítő bizottságának elnökeként vett részt a jelenleg hatályos érettségi követelmény kialakításában.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias,numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt,recusandae.

Készülj velünk Te is!

Csatlakozz több száz diáktársadhoz, akik idén a Rubicon Mesterkurzussal tanulnak a történelemérettségire!

Rubicon Mesterkurzus

Bejelentkezés tagoknak

Jelentkezés a Mesterkurzusra

Érettségi tippek blog

Vélemények

Kapcsolat


Minden jog fenntartva © Rubicon-Ház Kft. | 1161 Budapest, Sándor utca 60.